VIDEO: Red Arrows na Dnech NATO 2012

Video: Red Arrows na Dnech NATO 2012 v Ostravě. 2:12 - Diamond Nine / Karel Zahradníček

Dnes si vám dovolíme představit další video z produkce Armádních novin. Tentokrát náš kameraman zachytil uchvátané vystoupení britské akrobatické skupiny Red Arrows. Můžete si vychutnat doslova letecký balet sedmi letadel a dokonalou synchronizaci britských pilotů této světoznámé akrobatické skupiny.

Red Arrows (Rudé Šípy), oficiálně známe jako Royal Air Force Aerobatic Team, jsou oficiální akrobatickou skupinou britského královského letectva RAF. Tým byl vytvořen již v roce 1964 a v současné době sídlí na vojenském letišti RAF Scampton.

Piloti již od roku 1980 létají na podzvukových strojích BAE Hawk T1A, které jsou natřeny červenou barvou. Podobně jako legendární německé letecké eso první světové války Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, známy jako Rudý Baron, i Red Arrows zvolili červenou barvu, aby letadla šla na modrém pozadí oblohy lépe vidět.

Zatímco Red Baron se tak posmíval svým protivníkům, britská akrobatická skupina červenou barvu používá pro větší bezpečnost a snadnější identifikaci mezi jednotlivými stroji skupiny.

Red Arrows

Foto: Red Arrows a výstavní formace Daimond Nine / Wikipedia

Od roku 1968 léta v Red Arrows devět pilotů. Ti trénují své umění třikrát denně, pět dní v týdnu. K dispozici mají nejen špičkové zázemí vojenské základny Scamton, ale i 91 členů pozemního personálu. Bohužel v Ostravě vystoupilo jen sedm letadel, protože dva piloti Red Arrows minulý rok tragicky zahynuli.

I když jsou Red Arrows světoznámou skupinou, museli před několika lety čelit snahám o své zrušení. I RAF se potýká s finančními problémy, proto bylo přezkoumáno, zda 6 miliónů liber (cca 180 000 000 Kč) ročně na provoz Red Arrows není mnoho.

Avšak z čelních politických míst vždy došlo k ujištění, že Red Arrows se o svou práci bát nemusí. Považují se za chloubu britského letectva a představují výbornou celosvětovou reklamu pro RAF.

Red Arrows jsou známí především jejich unikátní a „patentovanou“ diamantovou formací (Diamond Nine), kdy všech devět letounů letí v imaginárním obrysu diamantu. Mottem této formace je francouzské sovo Eclat, což znamená „brilantní“ nebo „excelentní“.

Zítra si představíme video ukázku bombardéru B-52H Stratofortress, další magnet Dnů NATO 2012

v Ostravě.

Nahlásit chybu v článku


Související články

Ochránci Londýna se představují: HMS Ocean

Zatímco v Londýně probíhaly Letní olympijské hry, bezpečnost zajišťovala kromě soukromé bezpečnostní ...

Ochránci Londýna se představují: střely Rapier a Starstreak

Zatímco v Londýně probíhaly Letní olympijské hry, bezpečnost zajišťovala kromě soukromé bezpečnostní ...

Velká Británie obdržela první sériový F-35B

Na konci července obdržela Velká Británie první ze tří objednaných víceúčelových letounů s krátkým ...

Reportáž ze svátku letectví v Ostravě - Dny NATO 2012

Když v roce 2001 akce Dny NATO začínala v centru Ostravy, navštívilo ji tehdy jen pár tisíc ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • vanhouten
    08:24 26.09.2012

    a ja si rikal ze letos byli nejaci slabsi nez pred temi 5/6 lety. nicmene i tak jsou uzasni a zase to byl zazitek. videl jsem teda hodne leteckych skupin, ale nikdo z nich nedokaze ...Zobrazit celý příspěvek

    a ja si rikal ze letos byli nejaci slabsi nez pred temi 5/6 lety. nicmene i tak jsou uzasni a zase to byl zazitek. videl jsem teda hodne leteckych skupin, ale nikdo z nich nedokaze tak krasne drzet formaci jako red arrows. ti jsou doslova jako pribiti na desku.Skrýt celý příspěvek

  • Jan Grohmann
    17:30 25.09.2012

    Pro Loty. Díky za připomínku. Upraveno.

    Pro Loty. Díky za připomínku. Upraveno.

  • Loty
    16:33 25.09.2012

    Drobný detail, letos na Dnech NATO se skupina prezentovala "pouze" v počtu sedmi letounů (z důvodu tragické smrti dvou pilotů v loňském roce).

    Drobný detail, letos na Dnech NATO se skupina prezentovala "pouze" v počtu sedmi letounů (z důvodu tragické smrti dvou pilotů v loňském roce).

  • Michal Voska
    12:43 25.09.2012

    Krásné video a perfektní ,,úvodník". Skvělá práce pane kolego :-)

    Krásné video a perfektní ,,úvodník". Skvělá práce pane kolego :-)

Načítám diskuzi...