5000 nových hlavních bojových tanků pro Evropu

Leopard 2A7 německé armády; větší foto / Bundeswehr

Podle německého výrobce KMW (Krauss-Maffei Wegmann) v příštích 20 až 30 letech evropské země NATO nakoupí minimálně 5000 nových hlavních bojových tanků (MBT) za 75 miliardy euro. „Eurotankem“ se prakticky nepochybně stane německý Leopard 2 a zhruba kolem roku 2035 nový francouzsko-německý tank označovaný pracovně jako Leopard 3.

Nevýhodou demokratických vlád (se silnou byrokracii) v Evropě jsou zdlouhavé rozhodovací procesy. V tomto směru mají vlády „jednoho muže“ nebo diktátorské režimy výhodu v mnohem rychlejším rozhodování. Evropské země potřebují roky na rozjezd, na druhou stranu pak ale dokáží naplno využít svou robustní technologickou, ekonomickou a lidskou základnu.

 

 

Také po ruské anexi Krymu v roce 2014 a změně bezpečnostního paradigmatu v Evropě se začínají obnovovat vojenské schopnosti Evropy sice pomalu, ale trvale a především dlouhodobě. Pro případné protivníky je však problém, že pokud se tato vojensko-ekonomicko-technologická mašinérie Evropy rozjede, bude trvat opět velmi dlouho, než se zastaví.
 

V Evropě se nyní ve všech pádech skloňuje nutnost zvýšit vojenské rozpočty, a to až na úroveň 2 % do roku 2024 (příslib zemí NATO). V podstatě to znamená téměř zdvojnásobení vojenského rozpočtu evropských zemí a také mohutné investice do nákupu hlavní bojové techniky, pro případný střet (ne nutně přímo vojenský, ale i politický, ekonomický, atd.) s technologicky a početně vyrovnaným protivníkem.
 

Například Německo plánuje do roku 2030 utratit navíc 130 miliard euro na modernizaci své vojenské techniky. V současné době německý vojenský rozpočet dosahuje 37 miliard euro (1,13 % HDP) a v roce 2021 se zvýší na 47 miliard euro. V případě dalšího zvýšení až na 2 % HDP bude mít Německo díky své silné ekonomice dokonce třetí největší vojenský rozpočet na světě, po USA a Číně.

 

Německo do roku 2027 počítá také se stavbou nové mechanizované divize a do roku 2032 s dalšími dvěma divizemi. Celkově se jedná o 9 nových brigád Bundeswehru. Jen v případě německého dělostřelectva dojde k nárůstu ze čtyř praporů na 15 praporů.
 

Frank Haun, generální ředitel společnosti KMW, pro deník Handelsblatt uvedl v této věci zajímavé srovnání, podle kterého Západní Německo v roce 1988 utrácelo za obranu 19 % z federálního rozpočtu a za pracovní a sociální věci 21 %. Nyní to je pouze 11 % za obranu a 52 % za sociální oblast.

 

Samozřejmě toto navýšení peněz je velmi příznivé pro evropské výrobce vojenské techniky. Jak uvedl v rozhovoru Haun, KMW měla v roce 2017 nejlepší prodeje ve své historii a očekává navíc další růst.

 

Mnichovská KMW se v roce 2015 navíc spojila s francouzskou společností Nexter Group, s kterou společně vyvíjí nástupce tanků Leopard 2 a novou samohybnou houfnici. Obě země chtějí také pracovat na společné stíhačce šesté generace. Haun přitom upozorňuje, že tyto iniciativy existují již od roku 2012.

 

Dánské Leopardy 2 v akci

 

Podle Hauna v případě zvýšení celkového evropského vojenského rozpočtu evropské firmy nebudou muset vyvážet zbraně do „kontroverzních“ zemí. „Pokud bychom v Evropě kupovali pouze evropské výrobky, nemuseli bychom vyvážet zbraně do třetích zemí. Vývoj současného Leopard 2A7 nebyl financován Evropou, ale třetími zeměmi s kritizovanou pověstí,“ uvedl Haun. Dlužno ale dodat, že obecně exportem zbraní se nesledují jen komerční cíle, ale také politické, hospodářské (spolupráce mezi zeměmi) nebo bezpečnostní.

 

V každém případě podle Hauna evropské země do roku 2050 musí investovat 115 miliard euro do nákupu dělostřeleckých systémů a tanků, z toho 75 miliard euro do nákupu více než 5000 nových tanků. Cena jednoho tanku (resp. tankového systému) je tedy 15 milionů euro (zhruba polovina za samotný tank, polovina za provozní zázemí). KMW podle vlastních slov chce společně s partnerským Nexterem získat polovinu trhu a to především ve střední a východní Evropě, kde se všechny země zbavují ruské techniky.
 

Jen Polsko, Německo a Franice budou v nejbližších letech potřebovat minimálně 800 nových tanků. V případě Polska bude nutné nahradit především 200 tanků T-72 a 232 tanků PT-91. Také Armáda ČR plánuje nakoupit dva prapory tanků (60 tanků) odhadem za jednu miliardu euro.

 

„Nikdo nevěří, že naši východní evropští a alianční partneři budou chtít používat ruské tanky,“ říká Haun. Z toho také vyplývá, že ideální je provozovat společné systémy, podle Hauna samozřejmě značky KMW. V současné době evropské země NATO mají 8000 tanků (ne vždy v bojeschopném stavu), z toho je 42 % tanků Leopard (včetně Turecka). V Evropě je pak 4500 samohybných houfnic (20 % evropské výroby).

 

V budoucnosti jedinou reálnou možností (z politického, ekonomického i provozního hlediska) pro evropské země bude nákup německých tanků Leopard 2, buď nových nebo např. modernizovaných verzí Leopard 2A7 EU. Důvod je prostý – v nejbližších 20 letech bude Leopard 2 jediný v Evropě vyráběný tank.
 

KMW navíc počítá s dalšími modernizacemi, jako například s nabíjecím automatem, který šetří jednoho člena posádky, nebo i s kanónem ráže 130 mm. Zhruba kolem roku 2035 (reálné datum) pak má být, jak přímo potvrdili redakci Armádních novin zástupci KMW, na trhu dostupný nový evropských tank.

Zdroj: Handelsblatt

Nahlásit chybu v článku


Související články

Americké tanky Abrams pod izraelskou ochranou

Návrh amerického vojenského rozpočtu pro fiskální rok 2019 (FY 2019) počítá s nákupem 261 sad ...

KOMENTÁŘ: Dělostřelectvo nesmí opustit tanky a pěšáky v boji

Efektivnost dělostřelecké palby na pozemní cíle závisí především na tom, zda palba je pozorovaná či ...

Francouzsko-německý tank posílí evropskou obranu

Návrh nového francouzského vojenského rozpočtu na léta 2019-2025 počítá se zahájením programu ...

Turecko spouští sériovou výrobu tanků Altay

Turecko-katarská společnost BMC vyhrála multimilardový kontrakt na sériovou výrobu nových tureckých ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • Rase
    10:07 15.05.2018

    Martin23: přesto tou dobou budou pomaličku dosluhovat masivně modernizované stávající tanky (v USA i Evropě) a pomalu bude zahajována výroba tanků nové generace. Tedy zase bych ty ...Zobrazit celý příspěvek

    Martin23:
    přesto tou dobou budou pomaličku dosluhovat masivně modernizované stávající tanky (v USA i Evropě) a pomalu bude zahajována výroba tanků nové generace. Tedy zase bych ty tanky nepodceňoval, otázkou spíš je, jak budou vypadat. Pokud to myslíš tak, že bude překonán šedesáti tunový, pásový MBT se čtyřčlenou osádkou, tak souhlas, ale tanky vydrží dál.Skrýt celý příspěvek

  • Martin23
    07:06 15.05.2018

    V roce 2035 bude tank dávno překonaná záležitost.

    V roce 2035 bude tank dávno překonaná záležitost.

  • rasto12
    01:10 14.05.2018

    Páni, teraz sa na Ruských fórach medituje, že prečo má modernizácia T-80BVM pancier Relikt. Nie nové. No asi preto, že načo

    Páni, teraz sa na Ruských fórach medituje, že prečo má modernizácia T-80BVM pancier Relikt. Nie nové. No asi preto, že načo

  • RiMr71
    12:49 08.05.2018

    ..Jirosi, my jsme tu většinou muži...

    ..Jirosi, my jsme tu většinou muži...

  • Jirosi
    10:45 08.05.2018

    Ares: "(Poznámka po čarou. Ještě za éry T-54/55. Tanky sice dojely do výchozího postavení, ale v boji by většina z nich toho moc netrefila, především pro neseřízenou stabilizaci ...Zobrazit celý příspěvek

    Ares: "(Poznámka po čarou. Ještě za éry T-54/55. Tanky sice dojely do výchozího postavení, ale v boji by většina z nich toho moc netrefila, především pro neseřízenou stabilizaci kanónu a nezrektifikované zaměřovače, ač to byly pro osádky tanků servisně nijak zvlášť náročné úkony. Obávám se, jak by to dopadlo s high-tech systémy.)"

    Takže téhle krásně vystihuje celkovou nesmyslnou vašeho příspěvku. Tedy, že i plně mechanický tank, bez seřízení nikam nedojel.
    Prostě jsme zapomněli, že i ta mechanická technika pokud měla sloužit potřebovala mechanické díly. Že jich bylo třeba mraky a většina jich při zatížení(provozu) měla mizernou životnost.
    Ano, nasadit klikový řemen jsme si mohli sami doma. Ale popravdě kdy jste to naposledy u nového auta dělaly....Skrýt celý příspěvek

  • ARES
    10:13 08.05.2018

    Celá diskuze jaksi opomíjí významnou skutečnost, kterou je systémový přístup koncepce KMW zavádění „evropského tanku“, že tankový systém není jen vlastní tank, ale i jeho provozní ...Zobrazit celý příspěvek

    Celá diskuze jaksi opomíjí významnou skutečnost, kterou je systémový přístup koncepce KMW zavádění „evropského tanku“, že tankový systém není jen vlastní tank, ale i jeho provozní zázemí. To je třeba vysoce ocenit. Tím se předejde současné skutečnosti, jak se dozvídáme z kontrolních zpráv, že prakticky všechny armády trpí tím, že jen zlomek bojové techniky je schopen okamžitého bojového nasazení. Spočívá to v tom, že se zatím na současnou high-tech bojovou techniku převážně nahlíží očima minulého století.

    Současný zbraňový systém není prostá sestava mechanických, elektrických a optoelektronických systémů. Odlišuje se od těch z konce „studené války“ tak jako současná Octavie od Octavie ze šedesátých let. Zatím co na té ze šedesátých let jsme si mohli prakticky vše svépomocí opravit, tak když ta současná vypoví funkci, tak naše jediná opravárenská aktivita v jejím uvedení do chodu spočívá jen v zavolání servisu. Pomalu ani žárovku v reflektoru bez servisu nevyměníme.

    Není problémem zbraňových systémů, včetně tanků, dosáhnout vysoké bojové efektivnosti uplatněním všech dostupných výdobytků high-tech technologií, včetně informačních, ale udržet ji trvale v provozuschopném stavu. Čím více „high-tech vychytávek“, které plní samočinně funkce za lidskou osádku, nejen mechanické, ale zejména kognitivní, tím tanky jsou citlivější na vznik poruch a závad, které v řadě případů ani nebudou mít svůj přímý původ v bojovém působení protivníka.

    Jak to bude vypadat s tanky pro 30.léta 21. století. Než tank vyjede do boje, bude muset projít složitým a náročným diagnostickým procesem, jehož jádrem je kalibrace a nastavení čidel, rektifikace mířidel nejen jako takových, ale i ve vazbě jejich interakcí na celou řadu funkcí tanku, zejména na včasnost a přesnost střelby za všech podmínek panujících na scéně bojiště. Od jejichž správné funkce bude záviset to, co se od tanku očekává, efektivní palebný zásah. Za každým tankovým praporem tak bude muset stát mobilní diagnostická linka, kterou projde každý tank, než vyjede do boje. Její diagnostická kapacita bude určovat, kolik tanků bude moci být bojově nasazeno, jakou skutečnou bojovou sílu bude mít tankové bojové uskupení.

    High-tech tank bez servisního zázemí se schopností včasného zásahu přímo na bojišti, nikoliv až v opravárenských zařízení v zázemí, je nonsens. Proto ta cena jednoho tankového systému, skoro 400 milionů Kč, jedna polovina za tank, druhá za provozní zabezpečení. A k tomu se musí připočíst kvalifikované personální zabezpečení. To bude asi ještě větší problém než samotná servisní technika.

    (Poznámka po čarou. Ještě za éry T-54/55. Tanky sice dojely do výchozího postavení, ale v boji by většina z nich toho moc netrefila, především pro neseřízenou stabilizaci kanónu a nezrektifikované zaměřovače, ač to byly pro osádky tanků servisně nijak zvlášť náročné úkony. Obávám se, jak by to dopadlo s high-tech systémy.)Skrýt celý příspěvek

  • Jirosi
    06:36 08.05.2018

    Ono se vždy píše věž dokáže pojmout. Ale když se potom vypíše ten seznam úprav, tak by se mělo psát, prstenec věže dokáže pojmout.

    Ono se vždy píše věž dokáže pojmout. Ale když se potom vypíše ten seznam úprav, tak by se mělo psát, prstenec věže dokáže pojmout.

  • Rase
    22:57 07.05.2018

    Ona i ta věž Leclercu, musela být pro stočtyřicítku prodloužená a osazena protizávažím. Celá zadní polovina musela být nová (ta munice je zkrátka velká). Rovněž nabíjecí automat by ...Zobrazit celý příspěvek

    Ona i ta věž Leclercu, musela být pro stočtyřicítku prodloužená a osazena protizávažím. Celá zadní polovina musela být nová (ta munice je zkrátka velká). Rovněž nabíjecí automat by bylo potřeba posílit, pokud by mělo jít o sériovku - tedy změny tam byly. Osobně si myslím, že při osazení kanónem Rheinmetall ráže 130 mm, by tyto problémy odpadly a poradil by si s ním Lecler bez masivních úprav. kanón ráže 140 mm má pojmout i věž korejského K2.
    Pokud jde o automat, tak je krátkodobě pomalejší než manuál, ale na druhou stranu, francouzům šlo o úsporu jednoho člena osádky, což je z dnešního pohledu (kdy nejsou lidi) hodně důležité. Nový tank má mít taky jen 2 operátory (osobně si myslím, že to bude 2+1, dle potřeby).Skrýt celý příspěvek

  • Jara
    22:51 07.05.2018

    Jirosi No dobře, ale ta věž je na automat projektovaná navíc se domnívám,že mechanismus by byl případně zachován jen se to nadimenzuje na větší náboj ( pokud by se teda něco ...Zobrazit celý příspěvek

    Jirosi
    No dobře, ale ta věž je na automat projektovaná navíc se domnívám,že mechanismus by byl případně zachován jen se to nadimenzuje na větší náboj ( pokud by se teda něco takového opravdu plánovalo, zatím nevím o tom že by Francouzi plánovali měnit kanón)Skrýt celý příspěvek

  • Jirosi
    22:47 07.05.2018

    Jara: Ten rozdíl ve velikosti nábojů bude takový, že možná to dají do stejného prostoru. Ale ten nabiják bude úplně nový.

    Jara: Ten rozdíl ve velikosti nábojů bude takový, že možná to dají do stejného prostoru. Ale ten nabiják bude úplně nový.

  • Jara
    22:42 07.05.2018

    Jirosi Nejsem tankista nehodlám tady soudit co je lepší v boji.... já narážel na to, že je to mnohem sofistikovanější technické řešení, umožňující přechod na větší ráži, s tím ...Zobrazit celý příspěvek

    Jirosi
    Nejsem tankista nehodlám tady soudit co je lepší v boji.... já narážel na to, že je to mnohem sofistikovanější technické řešení, umožňující přechod na větší ráži, s tím bylo u Leclercu počítáno od začátku.Skrýt celý příspěvek

  • Jirosi
    22:38 07.05.2018

    Jara: Automat neznamená, že je lepší. U 140mm se o něm uvažuje protože je to nad možnosti vojáka, ne protože by byl lepší.

    Jara: Automat neznamená, že je lepší. U 140mm se o něm uvažuje protože je to nad možnosti vojáka, ne protože by byl lepší.

  • Jara
    22:34 07.05.2018

    Jirosi Až na to, že zrovna v porovnání Leclerc kontra Leo2 vede v modernizačním potenciálu bezesporu Leclerc, má automat a věž pojme stočtyřicítku ..... A historie jasně ...Zobrazit celý příspěvek

    Jirosi
    Až na to, že zrovna v porovnání Leclerc kontra Leo2 vede v modernizačním potenciálu bezesporu Leclerc, má automat a věž pojme stočtyřicítku .....
    A historie jasně ukazuje, že vyhrává ten kdo má technologickou a průmyslovou převahu, proto nechápu zdejší zastánce nákupu jednodušších levných zbraňových systémů, jednak ztrácí kontakt se špičkou domácí průmysl a za druhé opravdu si muže naše armáda dovolit dohánět bojovou hodnotu méně sofistikované techniky celkovými počty? Já bych řekl že ne.

    Rase
    Ona i ta původní pohoná jednotka Leclercu je opravdu krásné technické dílo podobně jako celý tank. Leclerc je bezesporu mnohem pokročilejší než leo 2, oni Francouzi mají veliký technický talent.......Rafale, Leclerc, Famas a mnoho dalšího.Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    21:52 07.05.2018

    Jirosi: No ony ty Leclercy jsou oproti leopardu mnohem modernější a nové. Co je potřeba vyměnit, nebo opravit, je krásně vidět u aktuální francouzské modernizace (198 tanků) na ...Zobrazit celý příspěvek

    Jirosi:
    No ony ty Leclercy jsou oproti leopardu mnohem modernější a nové. Co je potřeba vyměnit, nebo opravit, je krásně vidět u aktuální francouzské modernizace (198 tanků) na Leclerc XLR. Ta zahrnuje instalaci nových elektronických systémů s otevřenou architekturou, nových systémů rádiové komunikace a informačních systémů velení. Tanky dostanou nové víceúčelové displeje, získají schopnost zavěšování nových pancéřových ochranných sad proti IED a ručním granátům. Nainstalovány budou i elektronické rušící systémy improvizovaných výbušných zařízení Barage. Tanky Leclerc si zachovají současné kanóny F1, ale doplněny o možnost používat novou programovatelnou tříštivo-trhavou munici. Modernizace má proběhnout v průběhu let 2020 až 2028 a prodlouží životnost tanků pro období po roce 2040. Jednotková cena vychází zhruba na 1 500 000 $.

    Tedy v podstatě podobné jako u Leopardu 2A7V / 2A7EU, ale má nabíjecí automat, tříčlennou osádku a další konstrukční vychytávky, díky nimž je dle mého lepší než Leopard. Osobně mám nejradši "poněmčenou" verzi pro Araby - Tropicalized Leclerc (Leclerc EAU), jelikož má EuroPowerPack a další vychytávkySkrýt celý příspěvek

  • Jirosi
    21:28 07.05.2018

    Rase: Francouzi sice zvolily modernější řešení, ale modernizační peklo. Když se podíváš jak se modernizují L2 a porovnáš to z Leclerc.. Historie jasně ukazuje převahu ...Zobrazit celý příspěvek

    Rase: Francouzi sice zvolily modernější řešení, ale modernizační peklo. Když se podíváš jak se modernizují L2 a porovnáš to z Leclerc..

    Historie jasně ukazuje převahu univerzálnějších, snadněji uprage před hyper-modern.Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    20:18 07.05.2018

    My si to dnes neuvědomujeme, ale donedávna se s MBT v Evropě tak nějak nepočítalo a dá se říct, že byly na odpis. Stačí se podívat, jak se tanků zbavovali Němci a to nemyslím velké ...Zobrazit celý příspěvek

    My si to dnes neuvědomujeme, ale donedávna se s MBT v Evropě tak nějak nepočítalo a dá se říct, že byly na odpis. Stačí se podívat, jak se tanků zbavovali Němci a to nemyslím velké výprodeje na konci Studené války. Tanková pluky se rušily ve prospěch expedičních sil (tedy to samé co u nás). Změna myšlení i zde přišla až před pár lety a je tedy zajímavé, že se modernizují stávající tanky, dokupují nové a jsou plány na hloubkové překopávky. Dokonce i projekt nového tanku - což je nezvyklé.

    Co se týče nového tanku, tak starší společné projekty ukazují, že právě Francouzské pojetí ať již nových tanků nebo stíhaček, bylo prozíravější. V roce 1977 kuchtili společný tank - Kamfpanzer 90 (KPz 90) který měl dát vzniknout tanku Leo 3 / Napoleon. Francouzi ale chtěli tank dřív a tak se trhli - načež si postavili Leclerc - lehký a nacpaný elektronikou pro co nejlepší přehled. Němci se spokojili jen s modernizací Leo 2. Z dnešního pohledu ale právě francouzský pohled byl mnohem progresivnější a modernější. To samé se stíhačkou. němci chtěli čistokrevný stíhač, francouzi multifunkční letoun schopný startu z letadlových lodí - tedy opět modernější řešení. Tak uvidíme jak to bude nyní a zda němci francouzům trochu ustoupí a nebudou moc tvrdohlaví. Fakt jsem zvědavý, zda bude u nového tanku a stíhačky, vidět francouzský styl - bylo by to hodně coolSkrýt celý příspěvek

  • Dušan
    19:18 07.05.2018

    To Jakub 2: souhlasím s Vámi. Když může Uralvagonzavod a Rusové hřímat do světa kolik vyrobí Armat, modernizovaných T-90 následované prohlášeními ruského MO, že každoročně ruská ...Zobrazit celý příspěvek

    To Jakub 2: souhlasím s Vámi. Když může Uralvagonzavod a Rusové hřímat do světa kolik vyrobí Armat, modernizovaných T-90 následované prohlášeními ruského MO, že každoročně ruská armáda převezme 200+ nových tanků (ať už modernizovaných nebo zcela nových), tak nevidím důvod, proč by zde nemohl zástupce německého výrobce oficiálně vyjádřit jejich představy.
    Za posledních pár měsíců je to jeden z mála souhrnných příspěvků k západní tankové škole, který definuje evropskou vizi k provozu současných a stavbě nových (evropských) tanků. To jaká bude realita je věc druhá, každopádně je jasné že Západ nehází MBT do starého železa a stále s nimi počítá i za horizont poloviny 21. století.Skrýt celý příspěvek

  • Jakub2
    13:33 07.05.2018

    Tahle diskuse by se měla vyučovat jako příklad v předmětu o čtenářské gramotnosti. Když pominu příspěvky několika málo jedinců (Rase, Clanek, Jirosi, PaveIR aj.), tak tady vidím ...Zobrazit celý příspěvek

    Tahle diskuse by se měla vyučovat jako příklad v předmětu o čtenářské gramotnosti. Když pominu příspěvky několika málo jedinců (Rase, Clanek, Jirosi, PaveIR aj.), tak tady vidím příspěvky lidí, kteří zcela očividně nechápou, že:

    1/ jde o vyjádření výrobce (tj. má velké oči podobně jako ředitel Uralvagonzavodu s tím nesmyslem BMPT, který se snaží 15 let někde udat), nikoliv vedení NATO (nebo příslušného ministra obrany),
    2/ 5000 MBT je velikost příslušného segmentu trhu (tj. obměna celého vozového parku v Evropě /bez Ruska/ + nějaký přídavek vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci),
    3/ jde o výhled na X let dopředu (odhaduji že na 10-15 let),
    4/ reálná potřeba bude cca poloviční,
    5/ strašit se musí, je to dobré pro byznys,
    6/ ruské výdaje na nákup nového vojenského vybavení budou letos údajně nižší než loni (přitom prioritou jsou atomové ponorky s ICBM) a nemálo současných zbrojních projektů má existenční potíže převážně fiskálního rozměru (opět).

    Než se tady začnete příště rozhořčovat a hádat, tak se podívejte na to, KDO, CO a s JAKÝM záměrem to říká.

    A pokud se tady někdo pozastavuje nad zpožděními - ve zbrojním průmyslu zcela běžná věc. Rusové za rok 2017 převzali jednu jedinou novou vojenskou loď a zprávy o zpožděních jsou daleko nejčastější zprávy z ruského vojenského průmyslu- naposledy viz 4-letý skluz u hlídkových lodí tř. Ivan Papanin:
    https://jamestown.org/program/...

    Rusové mají problém s financováním, my máme problém s našimi politiky.Skrýt celý příspěvek

  • Clanek
    12:51 07.05.2018

    Spis jde o tu rychlost v clanku zminovano, furt ve skluzu. Ono v podstate aby si CR sahla na Pumu ani jinak, nez s druhou linkou nepude. Pokud jde o novinare. Na jednu stranu ...Zobrazit celý příspěvek

    Spis jde o tu rychlost v clanku zminovano, furt ve skluzu. Ono v podstate aby si CR sahla na Pumu ani jinak, nez s druhou linkou nepude.

    Pokud jde o novinare. Na jednu stranu bulvarizace je zlo, na stranu druhou ale malokdy stat vynaklada takove velke castky jako pri nakupu vojenske techniky, i proto je to tak oblibene misto pro korupci. Uz jen z tech dvou titulu se svysenym dozorem zrovna v tehle oblasti problem nemam.Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    11:42 07.05.2018

    Clanek: však nám je nabízená už upravená verze Pumy. Na ten typ se výhledově mají modernizovat i již vyrobená vozidla první série, u Bundeswehru. Ony ty články jsou vždycky tak ...Zobrazit celý příspěvek

    Clanek:
    však nám je nabízená už upravená verze Pumy. Na ten typ se výhledově mají modernizovat i již vyrobená vozidla první série, u Bundeswehru. Ony ty články jsou vždycky tak nějak všelijaké. Přeci jen když jde o zbrojní zakázky a nemalé peníze, tak je to vždycky oblíbené téma pro novináře. Stačí se podívat, jak se u nás rozmazávaly a rozmazávají Pandury. Přitom hodně těch senzací si autoři vycucali z prstu (člověk si říkal, jak to že vůbec ještě jezdí). Němci to mají s Pumami očividně stejné.

    Pokud jde o cenu za Leo 3, tak při těch našich 60 kusech je v celku jedno, kolik budou stát. On nebude moc levnější tank - vozidlo palebné podpory, na podvozku BVP. Kdybsme chtěli pořídit stovky vozidel, tak má smysl hledět na cenu. Při 60 kusech jde o hodně minimalistické řešení a půjde spíš o kompatibilitu se spojenci v rámci NATO a podobně.Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...

Stránka 1 z 5