MGCS: Nový evropský tank v roce 2035

MGCS: Nový evropský tank v roce 2035
MGCS prodle Rheinmetallu / Rheinmetall (Zvětšit)

Německé ministerstvo obrany oficiálně potvrdilo, že nový německo-francouzský tank MGCS (Main Ground Combat System) vstoupí k jednotkám v roce 2035. MGCS nahradí ve Francii tanky Leclerc a v Německu tanky Leopard 2.

Vývoj nového evropského tanku MGCS mentoruje německo-francouzská společnost KNDS (KMW+Nexter Defense Systems). Na projektu se podílí také německá společnost Rheinmetall ‒ podle návrhu německých a francouzských politiků se mají německé firmy na projektu podílet shodně po 25 %, francouzská Nexter ze zbývajících 50 %.

Podle francouzských médií (La Tribune) ale firma Rheinmetall dělá „potíže“, protože se jí nelíbí její 25% podíl. Armin Papperger, výkonný ředitel Rheinmetallu, chce podle francouzských médií údajně také vedení v KNDS. Není divu, MGCS se stane v budoucnu pro evropské země zřejmě jedinou tankovou alternativou ‒ již nyní se o MGCS zajímá Španělsko, Itálie a Polsko. Ve hře jsou tak zakázky za desítky miliard euro.

Výsledek zákulisních jednání neznáme, ale společnost Rheinmetall je velmi aktivní ‒ 20. listopadu zveřejnila prezentaci o svých obranných projektech. Na jednom snímku Rheinmetall ukázala svou představu MGCS (viz úvodní obrázek). MGCS je ale stále ve stádiu úvah a žádná výsledná podoba nebo koncepce nebyla přijata.


Logo projektu naznačuje vznik celé rodiny systémů MGCS, včetně nosičů dronů a protitankových řízených střel / Forces Operations Blog

Podle poslední zprávy německého ministerstva obrany se ale počítá s vývojem celé rodiny vozidel MGCS, která mají překonat „omezení výkonu jediné platformy“. Podobný koncept Rheinmetall použil u bojových vozidel Lynx a Boxer ‒ na společný podvozek lze snadno umístit různé zbraňové nebo užitkové moduly.

Vývoj a hledání finální koncepce tanků MGCS skončí až v roce 2025. V letech 2024 až 2027 dojde ke stavbě technologických demonstrátorů MGCS. Po roce 2028 vzniknou prototypy pro vojskové zkoušky u francouzské a německé armády a první tanky MGCS vstoupí do služby v roce 2035.

Kromě toho Německo hodlá pokračovat v modernizaci stávajících tanků Leopard 2. Ostatně vzhledem k rychlosti průmyslové výroby, složitosti zavádění tanku do výzbroje (výcvik, servis, logistika) a očekávaným vývojovým průtahům, tankové prapory s MGCS překonají v bojeschopnosti prapory Leopardů až po roce 2040.


Navrhovaná digitální věž; větší foto / Rheinmetall

Bundeswehr nedávno převzal první modernizované tanky Leopard 2A7V, ale později se počítá také s použitím dálkově ovládaného bojového modulu nebo s aktivním systémem ochrany (APS). Slibnou technologií, kterou již testují izraelské tanky Merkava, jsou systémy řízení palby využívající umělou inteligenci. Tyto systémy pomocí 360° kamer (denních, termovizních) dokáží „pochopit“ bojovou scénu a radit posádce.

Systém například ve zlomku sekundy rozpozná nepřátelský tank objevivší se ve vzdálenosti několika kilometrů (ukrytý v porostu) a pokud získá povolení od posádky (stiskem jednoho tlačítka), okamžitě tímto směrem natočí zbraň a zajistí korekce náměru i odměru hlavně. Vše může probíhat za pohybu vlastního i nepřátelského tanku.

Pokročilejší systémy mohou také hledat nejlepší trasy pohybu, pomohou hlídat formaci, upozorňovat na účinek a dosah zbraní protivníka, atd. Půjde vlastně o poradního robotického spolubojovníka posádky. Tyto systémy lze použít nejen u MGCS, ale samozřejmě také u stávající obrněné techniky.


Kanon ráže 130 mm; větší foto / Rheinmetall

Mezi další modernizační oblasti patří vývoj nové tankové munice a také modernizace pohonné jednotky až na úroveň 1200 kW (1600 koní).

Rheinmetall rovněž pro Leopard 2 a MGCS nabízí svůj nejnovější tankový kanon ráže 130 mm (51 ráží). Kanon (bez kotvících prvků) váží 3000 kg při délce hlavně 6,63 metru. Nový kanon si údajně poradí i s čelním pancířem moderních tanků.

V každém případě se Německo rozhodlo postupně zvyšovat své vojenské výdaje. V roce 2020 Bundeswehr získá rozpočet 45,1 miliardy euro, což je nárůst o 4,2 %. Téměř 7,4 miliardy euro půjde na obnovu schopností a 1,5 miliardy euro na na vývoj a testování nových zbraní.

Zdroj: FOB, Defence24

Nahlásit chybu v článku


Související články

Tank Leopard 3: Německo a Francie společně?

Německo oznámilo oficiální zahájení koncepčních prací na novém hlavním bojovém tanku Leopard 3. Dle ...

Tank Leopard 2 pro Armádu ČR. Zítra bude pozdě

Armáda ČR po roce 2025 začne řešit náhradu tanků T-72M4 CZ. Nyní lze poměrně levně na leasing získat ...

Nejnovější tanky Leopard 2A7V pro německou armádu

Německá firma Rheinmetall před několika dny oznámila podepsání smlouvy na modernizaci 104 tanků ...

Maďarsko kupuje tanky Leopard 2A7+ a houfnice PzH 2000

Maďarsko pokračuje ve spanilé jízdě v nakupování moderní vojenské techniky. V posledních dnech jsme ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • vixl
    23:22 14.12.2019

    frankistánská verze tanku se bude jmenovat imam
    https://cs.gatestoneinstitute....

    frankistánská verze tanku se bude jmenovat imam
    https://cs.gatestoneinstitute....

  • vixl
    23:06 14.12.2019

    tyhlety články jsou dobré leda tak k vypsání se nenapravitelných eufilů z jejich vlhkých snů

    tyhlety články jsou dobré leda tak k vypsání se nenapravitelných eufilů z jejich vlhkých snů

  • Tecka
    14:05 13.12.2019

    Jeszcze dorzucę info z przed chwili :
    http://dziennikzbrojny.pl/aktu...

    Jeszcze dorzucę info z przed chwili :
    http://dziennikzbrojny.pl/aktu...

  • liberal shark
    08:51 12.12.2019

    Už jsem se lekl, že se Kraut s Frogeaters dokázali na něčem domluvit, ale je to v pořádku. Všechno při starém :-).

    Už jsem se lekl, že se Kraut s Frogeaters dokázali na něčem domluvit, ale je to v pořádku. Všechno při starém :-).

  • Miroslav
    23:04 11.12.2019

    Takéto vizionárske články ma vždy akurát vytočia. Nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Keby existovala aspoň skica perom tak by to stálo za to tých 10 sekúnd života obetovať a na to ...Zobrazit celý příspěvek

    Takéto vizionárske články ma vždy akurát vytočia. Nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Keby existovala aspoň skica perom tak by to stálo za to tých 10 sekúnd života obetovať a na to pozrieť.

    Ale tento obrázok urobil ako ročníkovú prácu nejaký študent kým odišiel na obed. Uráža ma to. Nemá zmysel sa zaoberať niečím čo je za hranicou 5 rokov.

    Ako kedysi v 90-tych rokoch keď som sledoval seriál ,,Po roku 2000" kde ukazovali napríklad aj bezbolestnú injekciu. Prešlo 20 rokov od roku 2000, 25 od vysielania toho seriálu a ja som dodnes takú injekciu nevidel. A tak isto ani po roku 2035 neuvidím eurotank. A už vôbec nie taký ako je teraz prezentovaný.Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    19:55 11.12.2019

    Zdá se, že minimálně do fáze prototypu se dostanou různě odlišné konstrukce (řekněme třeba tři). Od nejméně náročné, až po "revoluční" a následně se uvidím, jaké řešení bude ...Zobrazit celý příspěvek

    Zdá se, že minimálně do fáze prototypu se dostanou různě odlišné konstrukce (řekněme třeba tři). Od nejméně náročné, až po "revoluční" a následně se uvidím, jaké řešení bude zvoleno. Osobně si i myslím, že Francouzi půjdou cestou lehčího "expedičního" tanku se silnou výzbrojí, kdežto Němci budou klást důraz na co nejvyšší základní balistickou ochranu (vyšší hmotností). Koncept, elektronika, APS, pohon, výzbroj a podobně třeba budou stejné, ale samotná vozidla se můžou lišit (délka, přídavný pancíř atd.). Celkově by to mohlo být ještě zajímavé.

    Obecně se naznačuje, že výzbroj bude tvořit kanón od Rheinmetallu ráže 130 mm, ale osobně bych si tím nebyl jistý (byť jde o dost logický nápad). Francouzi by rádi vlastní ráže 140 mm a jsem zvědavý, zda se nepůjde cestou railgunu nebo něco podobně zajímavého v menší ráži (105 mm?). Zvědavý jsem i na pohon, jak moc bude hybridní.Skrýt celý příspěvek

    • Karlos73
      20:31 11.12.2019

      Je možné že to dopadne podobne ako vývoj FEFA (Future European Fighter Aircraft) - rozchodom na Eurofighter Typhoon a Dassault Rafale.

      Je možné že to dopadne podobne ako vývoj FEFA (Future European Fighter Aircraft) - rozchodom na Eurofighter Typhoon a Dassault Rafale.

    • liberal shark
      08:56 12.12.2019

      To zvyšování ráže mi přijde nepraktické - málo vezené munice, velké a těžké náboje. Spíš se přikláním k zachování 120 nebo i 105 mm a zvýšení objemu střelivin. K tomu samozřejmě ...Zobrazit celý příspěvek

      To zvyšování ráže mi přijde nepraktické - málo vezené munice, velké a těžké náboje. Spíš se přikláním k zachování 120 nebo i 105 mm a zvýšení objemu střelivin. K tomu samozřejmě patří dokonalejší konstrukce hlavní.Skrýt celý příspěvek

    • Honzin
      21:04 12.12.2019

      Rase mohl bys tu myslenku o railgunu trochu rozvest. Asi bych nic nenamital u lodi s dostatecne silnym zdrojem elektricke energie, moznosti chlazeni hlavne atd. U tanku mi ...Zobrazit celý příspěvek

      Rase mohl bys tu myslenku o railgunu trochu rozvest.

      Asi bych nic nenamital u lodi s dostatecne silnym zdrojem elektricke energie, moznosti chlazeni hlavne atd. U tanku mi nasazeni teto technologie nepripada uplne realne. Byt se jedna o tank budoucnosti.

      ---

      Jinak pripojuji se k tem, kteri moc neveri tomu, ze bude spoluprace Nemecka a Francie fungovat. Ne ze bych z toho ale mel nejaku radost.Skrýt celý příspěvek

      • Rase
        21:44 12.12.2019

        Mno Francie a Německo pracují na railgunu už od roku 1987 a poprvé byly zveřejněny bližší informace o projektu roku 2017. Zdá se, že railgun na tanku by nemusela být taková ...Zobrazit celý příspěvek

        Mno Francie a Německo pracují na railgunu už od roku 1987 a poprvé byly zveřejněny bližší informace o projektu roku 2017. Zdá se, že railgun na tanku by nemusela být taková hloupost, jak by se mohlo zdát, byť nejdřív jej asi uvidíme na lodích. Nu jde o dost zajímavé téma:

        https://www.armyrecognition.co...

        http://palba.cz/viewtopic.php?... Skrýt celý příspěvek

        • Honzin
          05:43 13.12.2019

          Díky. Toto jsem nevěděl, že Evropa má tak dlouhodobý výzkum v této oblasti. Za mě super. Snad to v budoucnu přetaví do úspěšného produktu. Ještě k samotnému railgun na tanku. Já ...Zobrazit celý příspěvek

          Díky. Toto jsem nevěděl, že Evropa má tak dlouhodobý výzkum v této oblasti. Za mě super. Snad to v budoucnu přetaví do úspěšného produktu.

          Ještě k samotnému railgun na tanku. Já sice této technologii fandím, ale není pro tank lepší klasické dělo? Já teď vycházím z toho, že munice pro railgun je prostá ocelová šipka. To sebou nese výhodu nízké ceny za výstřel.
          Oproti tomu klasická munice je velmi rozmanitá a dává (HE, HEAT, AP ....) jaksi více možností.Skrýt celý příspěvek

          • Rase
            06:38 13.12.2019

            V USA je trend snižovat počet munice na dvě - průbojnou a programovatelnou (s dronem nepočítám, to je až moc extra). Záleží zkrátka, jak moc budou chtít být revoluční a jak moc ...Zobrazit celý příspěvek

            V USA je trend snižovat počet munice na dvě - průbojnou a programovatelnou (s dronem nepočítám, to je až moc extra). Záleží zkrátka, jak moc budou chtít být revoluční a jak moc půjde o cenu. Umím si dost dobře představit různá / velmi odlišná řešení MGCS. Bylo by faj, pokud by se dostaly do fáze demonstrátoru, to by bylo super.Skrýt celý příspěvek

  • fotr
    17:57 11.12.2019

    Než se ten tank dostane do ostré výroby tak se ještě několikráte změní požadavky a taky technologie takže to nakonec může vypadat úplně jinak. Kdo dnes tuší co bude existovat za 15 ...Zobrazit celý příspěvek

    Než se ten tank dostane do ostré výroby tak se ještě několikráte změní požadavky a taky technologie takže to nakonec může vypadat úplně jinak. Kdo dnes tuší co bude existovat za 15 let? Věda a technika jdou dnes vpřed tak rychle že plánovat něco na více než 5-6 let dopředu je velice ,,odvážné,,.Skrýt celý příspěvek

    • fotr
      02:31 12.12.2019

      3 x mínus? Tak jestli tu za těch 10 -15 let ještě budeme, můžeme si to zase probrat a uvidíme zda jsem se tak moc pletl, to ale není podstatné, mě vadí jedna věc a to že někdo ...Zobrazit celý příspěvek

      3 x mínus? Tak jestli tu za těch 10 -15 let ještě budeme, můžeme si to zase probrat a uvidíme zda jsem se tak moc pletl, to ale není podstatné, mě vadí jedna věc a to že někdo nasází mínus aniž by se namáhal komentovat proč a co je na příspěvku špatně a napsal vlastní názor či pohled na věc.Skrýt celý příspěvek

  • Zapowsky
    14:58 11.12.2019

    Upřímně to, že by projekt měl být veden Německem (ne Rheinmetallem), mi přijde jako logické řešení. Stejně s největší pravděpodobností (podle mě) to dopadne podobně jako v případě ...Zobrazit celý příspěvek

    Upřímně to, že by projekt měl být veden Německem (ne Rheinmetallem), mi přijde jako logické řešení. Stejně s největší pravděpodobností (podle mě) to dopadne podobně jako v případě prototypu Leo 2EU, aneb KMW podvozek a pohonná jednotka, Rheinmetall kanón a Francie dodá, v tomto případě (zřejmě bezosádkovou) věž s autoloaderem a elektroniku do tanku. Ostatně pokud Německo začne zbrojit, jak už dlouho o tom (zatím) mluví, tak bude mít největší objednávku nového tanku. Na závěr říkám, že se jedná o čistě lajcký názor.Skrýt celý příspěvek

    • Rase
      09:29 12.12.2019

      Pokud by to měřilo počtem tanků, museli by projekt vést Poláci, kteří provozují víc tanků než němci a francouzi dohromady :-D Oněch 50:50 mi přijde férové. Pokud se Rheinmetallu 25 ...Zobrazit celý příspěvek

      Pokud by to měřilo počtem tanků, museli by projekt vést Poláci, kteří provozují víc tanků než němci a francouzi dohromady :-D
      Oněch 50:50 mi přijde férové. Pokud se Rheinmetallu 25 % nelíbí, ať si klidně postaví tank vlastní. Ono to tak asi i dopadne.Skrýt celý příspěvek

      • Zapowsky
        11:08 12.12.2019

        Tak ono jedna věc je současnost, kdy Poláci provozují víc tanků než Francie a Německo dohromady, ostatně taky pro ně mají krajinu. O čem ale pochybuji je, že za 15 let kdy ten tank ...Zobrazit celý příspěvek

        Tak ono jedna věc je současnost, kdy Poláci provozují víc tanků než Francie a Německo dohromady, ostatně taky pro ně mají krajinu. O čem ale pochybuji je, že za 15 let kdy ten tank má být hotov bude Polsko schopno koupit 300+ těchto tanků, které budou nejmodernější na světě což se samozřejmě projeví na ceně. Však ani ty Leopardy co mají nejsou nejmodernější a Leo 2PL není zase tak hloubková modernizace oproti 2A6/A7. Hlavně (jak už se tu několikrát řešilo) Polsko nemá čas čekat 15 let na náhradu svých T-72 a potažmo PT-91, jejich náhrada musí přijít dříve. A Polsko, pokud se nechce uzbrojit, tak se všemi těmi současně běžícími vyzbrojovacími programy skutečně nemá finančně na to vést takto velký a důležitý program.Skrýt celý příspěvek

        • Tecka
          19:26 12.12.2019

          @Zapowsky Statystyczna ilość posiadanych czołgów nie ma tutaj żadnego znaczenia, Niemcy jeśli zechcą ,mogą mieć znacznie więcej niż Polacy , do tego sprawne i nowszej generacji... ...Zobrazit celý příspěvek

          @Zapowsky
          Statystyczna ilość posiadanych czołgów nie ma tutaj żadnego znaczenia, Niemcy jeśli zechcą ,mogą mieć znacznie więcej niż Polacy , do tego sprawne i nowszej generacji... Ile będzie mogła kupić Polska MBT w przyszłości ,to narazie sf. ( raczej po 2026)
          Mam pytanie, jaka jest różnica pomiędzy modernizacją do poziomu 2PL a wersjami A6, A7? ;)
          Informacyjnie: Narazie MON nie odebrał wstępnej partii kilkunastu 2PL i modernizacja stoi w miejscu .
          Masz rację, nie możemy czekać do 2040 roku... pozdrawiam !Skrýt celý příspěvek

          • Zapowsky
            12:03 13.12.2019

            Pokud jsem to pochopil dobře tak u verzí 2A6/A7 se musela vylepšovat celková nosnost podvozku kvůli novému kánonu L55 a lepšímu pancíři korby tanku. Takže se jedná o hloubkovou ...Zobrazit celý příspěvek

            Pokud jsem to pochopil dobře tak u verzí 2A6/A7 se musela vylepšovat celková nosnost podvozku kvůli novému kánonu L55 a lepšímu pancíři korby tanku. Takže se jedná o hloubkovou modernizaci, kdežto u 2PL se měnila “pouze” věž, která je mimochodem lehčí a méně odolná než u 2A5/A6/A7 právě kvůli tomu, že nechtěli platit obrovské peníze navíc za nové odpružení podvozku.Skrýt celý příspěvek

          • Tecka
            13:53 13.12.2019

            Moje pytanie było podchwytliwe ;) Zmian jest więcej niż napisałeś , zaczynając od podwozia to okazało się w trakcie prac , że wymiana wałków skrętnych jest niezbędna . Do tego ...Zobrazit celý příspěvek

            Moje pytanie było podchwytliwe ;)
            Zmian jest więcej niż napisałeś , zaczynając od podwozia to okazało się w trakcie prac , że wymiana wałków skrętnych jest niezbędna . Do tego zostały wymienione wkłady balistyczne w korpusie (przód) na nowej generacji ( to nie oznacza ,że cięższe..) Informacja jest niejawna ,można przypuszczać, że conajmniej poziom A6 . APU, hydraulika , nowy system przeciw pożarowy, instalacje elektryczne stanowisko kierowcy itp. Gdzie tu mamy poziom A4 ? Wieża , podobnie jak korpus, wymiana wkładów i dodatkowy zewnętrzny pancerz ,poziom deklarowany (oficjalnie) A7 , oczywiście zmiany w środku , optoelektronika ,h-k, stabilizacja ,łączność wewnętrzna do tego modernizacja lufy włącznie z zamkiem pod amunicję programowalną i o większym ciśnieniu ,tak jak L55, niektórzy twierdzą ,że nawet nieco lepiej bo mniejsze odgięcie lufy i lepsza dzielność terenowa . Jak to teraz wygląda ? Oczywiście jest drożej i zastanawiam co dalej , bo stoimy w miejscu ,może do końca roku coś drgnie w tym temacie...nie wiem .Skrýt celý příspěvek

    • Rase
      09:35 12.12.2019

      Další věcí je, že se zbrojení to v Německu moc nevypadá. Přesněji záleží zda budou ve vládě / vládnout socialisti, kteří aktuálně deklarovali neochotu dávat 2 % na obranu. Němci ...Zobrazit celý příspěvek

      Další věcí je, že se zbrojení to v Německu moc nevypadá. Přesněji záleží zda budou ve vládě / vládnout socialisti, kteří aktuálně deklarovali neochotu dávat 2 % na obranu. Němci jsou v tomhle zkrátka marní mno a ve velkou reformu Bundeswehru nevěřím.Skrýt celý příspěvek

      • major
        10:59 12.12.2019

        K deklaráciám - kecy nemajú cenu: 2019 (predpoklad): GER 1,38 (54,8 mld $) FRA 1,84 (50,7 mld $) CZE 1,19 (3 mld $) SVK 1,74 (1,9 mld ...Zobrazit celý příspěvek

        K deklaráciám - kecy nemajú cenu:
        2019 (predpoklad):
        GER 1,38 (54,8 mld $)
        FRA 1,84 (50,7 mld $)
        CZE 1,19 (3 mld $)
        SVK 1,74 (1,9 mld $)

        https://www.statista.com/chart...

        Plus efektivita vynaložených prostriedkov v Nemecku bude zrejme vyššia než v ČR (o Slovensku a tendroch pod kuratelou SNS nehovoriac - predražený tender čísla krásne nafúkne, ale obranyschopnosť nezvýši).Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    13:55 11.12.2019

    Zástupci Rheinmetallu už před lety zmiňovali, že v plánu je stavba tanku na bázi Lynxe. Nejprve s osádkovou věží a kanónem ráže 120 mm, později bezosádkovou a 130 mm. Teď je ...Zobrazit celý příspěvek

    Zástupci Rheinmetallu už před lety zmiňovali, že v plánu je stavba tanku na bázi Lynxe. Nejprve s osádkovou věží a kanónem ráže 120 mm, později bezosádkovou a 130 mm. Teď je otázka, zda je tohle ona druhá možnost. Určitě jde ale o projekt "plně" v režii Rheinmetallu.Skrýt celý příspěvek

    • PavolR
      14:14 11.12.2019

      To, čo na obrázkoch vidíme pod označením MGCS je v skutočnosti v prvom prípade stredný tank s bezposádkovou vežou na báze Lynxu a v druhom modernizácia Leopard2 s dvojmiestnou ...Zobrazit celý příspěvek

      To, čo na obrázkoch vidíme pod označením MGCS je v skutočnosti v prvom prípade stredný tank s bezposádkovou vežou na báze Lynxu a v druhom modernizácia Leopard2 s dvojmiestnou digitálnou vežou a 130mm kanónom.Skrýt celý příspěvek

      • Rase
        14:32 11.12.2019

        Jop pardon, mluvil jsem k tomu prvnímu obrázku na titulce.

        Jop pardon, mluvil jsem k tomu prvnímu obrázku na titulce.

  • petres
    13:20 11.12.2019

    Nemůžu se zbavit dojmu, že ten návrh Rheinmetallu vychází z Lynxu (max. váha verze KF41 až 50 tun). Motor v předu, přední část světel mi přijde stejná jako u Lynxu, pojezďáky a ...Zobrazit celý příspěvek

    Nemůžu se zbavit dojmu, že ten návrh Rheinmetallu vychází z Lynxu (max. váha verze KF41 až 50 tun). Motor v předu, přední část světel mi přijde stejná jako u Lynxu, pojezďáky a rozeta také. V článku ještě tuším není, že se počítá pouze s dvojčlenou osádkou, ale zase se systémem řízení palby využívající umělou inteligenci (to v článku je).
    Zde jsou pero kresby tohoto návrhu,
    https://www.dom1n.com/newsy/no...
    uveřejněné ještě předtím než Lynx tento návrh prezentoval veřejně v publikaci koncem listopadu.Skrýt celý příspěvek

    • juhelak
      13:33 11.12.2019

      Ano taky počítám že to je postavené tom podvozku. Jinou novou platformu ted nemají. Proto tahle vizualizace nemá nic společného s podobou eurotanku..ten možná ani podobu ještě ...Zobrazit celý příspěvek

      Ano taky počítám že to je postavené tom podvozku. Jinou novou platformu ted nemají. Proto tahle vizualizace nemá nic společného s podobou eurotanku..ten možná ani podobu ještě nemá. Pokud nedají více zapojení Rheinmetallu v tom projektu..tak si prostě vyvine svůj vlastní demonstrátor na podvozku Lynxe jako alternativu k učitě dražšímu eurotanku a i novým verzim Leo2. Pokud se jim zadaří v tendrech na Lynxe tak tenhle prototyp vyjede klidne během 3-4 let ze dveří jako "střední tank" se 130tkou kanonemSkrýt celý příspěvek

  • Pepin Nešpor
    12:19 11.12.2019

    Tak jestli toto dopadne tak to bude bomba a nádhera. Vydržíme s t-72 a pak honem nakoupit tyto mašiny. Vypadá že silueta šla níže a i váha bude nižší při stejné kvalitě ...Zobrazit celý příspěvek

    Tak jestli toto dopadne tak to bude bomba a nádhera.
    Vydržíme s t-72 a pak honem nakoupit tyto mašiny.
    Vypadá že silueta šla níže a i váha bude nižší při stejné kvalitě pancéřování neli lepší.
    BravoSkrýt celý příspěvek

    • CerVus
      12:23 11.12.2019

      No tak s takovou s námi budou T-72 dalších 25 let.

      No tak s takovou s námi budou T-72 dalších 25 let.

      • Pepin Nešpor
        13:29 11.12.2019

        To určitě leda tu mezidobu zalepit lehkými tanky na bázi nové pásové bvp s kononem asi nejrozumnější cose týče ceny a oprav (shodné díly).

        To určitě leda tu mezidobu zalepit lehkými tanky na bázi nové pásové bvp s kononem asi nejrozumnější cose týče ceny a oprav (shodné díly).

        • CerVus
          14:50 11.12.2019

          Jasně, že to je šance jak překlenout období. Jenže v AČR zatím vždy, když se něco dočasně vyřadilo z výzbroje, tak už se to neobnovilo. Proč by také, když naše armáda je dobrá jen ...Zobrazit celý příspěvek

          Jasně, že to je šance jak překlenout období. Jenže v AČR zatím vždy, když se něco dočasně vyřadilo z výzbroje, tak už se to neobnovilo. Proč by také, když naše armáda je dobrá jen na Bahna nebo podobné přehlídky těch pár kousků výzbroje, které máme.Skrýt celý příspěvek

      • technik
        13:54 11.12.2019

        No tak to pak opravdu můžou tečku postavit pomník :)))

        No tak to pak opravdu můžou tečku postavit pomník :)))

      • PavolR
        14:03 11.12.2019

        Viac ako 30 rokov (ak nebudeme rátať so zdržaním), lebo primárne sa budú prezbrojovať armády aktuálne známych záujemcov, čo aj v prípade súbežne pracujúcich dvoch výrobných linkách ...Zobrazit celý příspěvek

        Viac ako 30 rokov (ak nebudeme rátať so zdržaním), lebo primárne sa budú prezbrojovať armády aktuálne známych záujemcov, čo aj v prípade súbežne pracujúcich dvoch výrobných linkách nepotrvá menej, než 15 rokov.Skrýt celý příspěvek

        • Rase
          14:36 11.12.2019

          Tak výrobních linek může být víc. Přeci i na Pumu běží dvě a to jen v Německu.

          Tak výrobních linek může být víc. Přeci i na Pumu běží dvě a to jen v Německu.

Načítám diskuzi...