Ruské tanky T-14 Armata ve výzbroji po roce 2020

T-14 Armata na letošní moskevské přehlídce na Den vítězství; větší foto / Kremlin.ru

Podle ruského deníku Izvestija vyvíjený ruský hlavní bojový tank T-14 Armata vstoupí do výzbroje ruské armády až po roce 2020. Přitom ještě nedávno ruská média mluvila o dodávkách 2300 tanků Armata do roku 2020.

První tanky Armata získá elitní a historicky slavný 1. gardový tankový pluk z 2. gardové motostřelecké tamanské divize. Divize byla původně v rámci reformy ruské armády v roce 2009 rozpuštěna, ale po roce 2013 je znovu budována.

Poprvé se 1. gardový tankový pluk osvědčil v roce 1941 v bojích u Mcenskéhu újezdu. Vrcholem druhoválečné anabáze byla bitva u Kursku, kdy pluk deset dní zadržoval německý tankový sbor a způsobil nepříteli značné ztráty. Pluk se také účastnil dobývání Berlína.

V současné době je 1. pluk vybaven tanky T-72B3. Podle deníku Izvestija, který se odvolává na informace získané na hlavním velitelství pluku, má právě 1. gardový tankový pluk vůbec jako první získat nejnovější tanky T-14 Armata. Nastane tomu ale až po roce 2020.

“1. gardový pluk byl vždy symbolem a hlavním zdrojem síly našich obrněných divizí. Byla čest zde sloužit… Mnoho důstojníků prošlo touto jednotkou a následně obsadili vedoucí pozice na ministerstvu obrany. Přezbrojení na nejnovější tanky T-14 Armata je pro členy jednotky znamením uznání. Zvedne také hrdost jednotky, protože se naváže na tradici hrdinné minulosti,” řekl veterán pluku Sergej Suvorov.

Prototyp tanku Armata si mohli poprvé prohlédnout nejvyšší ruští představitelé na výstavě Russia Arms Expo 2013.

O nové rodině ruských bojových vozidel se začalo mluvit výrazněji v roce 2012. Tehdy velitel pozemního vojska, generálplukovník Vladimir Chirkin, v rozhovoru pro rádio Echo Moskvy uvedl, že tanky Armata, bojová vozidla pěchoty Kurgaňec-25 a obrněná transportní vozidla Tajfun získá ruská armáda již v roce 2015.

V roce 2015 ruský propagandistický deník Sputnik uvedl, že vývoj tanku Armata bude dokončen v roce 2015 a masová sériová výroba začne v roce 2016. "Přesouváme se do další výzkumné a vývojové fáze projektu, který bude dokončen v roce 2015," citoval Sputnik News Vjačeslava Khalitova, náměstka generálního ředitele firmy UralVagonZavod. "V souladu s plánovanou kapacitou se očekává zahájení výroby roku 2016."

Od roku 2016 do konce roku 2020 měla ruská armáda získat 2300 bojových tanků Armata, které měly nahradit všechny aktivní hlavní bojové tanky ruské armády (především T-72). V roce 2016 ruská tisková agentura TASS přinesla zprávu o startu sériové výroby a o výrobě prvních 100 tanků Armata v letech 2017 až 2018"Navržená doba dodávky - 2017 až 2018 - se nebude měnit," uvedl tehdy pro tiskovou agenturu TASS Vjačeslav Khalitov.

"Testováni Armaty probíhá podle plánu bez jakýchkoliv problémů," řekl zase v roce 2016 Alex Tharich, zástupce ředitele Uralvagonzavod ruskému deníku Izvestija. "Sériová dodávka může začít každý moment - tak rychle, jak zákazník chce."

Nyní však i podle deníku Sputnik News nezačne výroba tanků Armata dříve než v roce 2020 a vozidel Kurganěc-25 po roce 2021. Toto datum ostatně odhadovali někteří západní odborníci (polský autor Marcin Gaweda), kteří pokládali za nemožné, aby Rusové byli schopni rak rychle vyvinout a především ubojeschopnit nový složitý zbraňový systém, jako je tank.

Není jasné, zda za divokými údaji o brzkém zavedení tanků Armata stojí především představitelé ruského průmyslu, armády, ministerstva obrany nebo média. V řadě případů divoké termíny uváděli představitelé firmy UralVagonZavod (výrobce tanků Armata), ale jejich informace nikdo z ministerstva obrany nebo armády nezpochybňoval.

Rusko tak opět dokázalo (jako v případě stíhačky T-50), že co ztrácí na síle a robustnosti průmyslové základny, to s přehledem dohání díky špičkové mediální propagandě.

Zdroj: Izvestija 

Nahlásit chybu v článku


Související články

Puchov: Rusko válku s NATO nevyhraje

Ředitel moskevského Centra analýz strategií a technologií (CAST) Ruslan Puchov v rozhovoru pro deník ...

Rusové zavádějí nový protivzdušný systém S-350 Viťaz

V letošním roce skončí státní zkoušky nového protiletadlového a protiraketového kompletu středního ...

Moskevská vojenská přehlídka na Den vítězství

Na Rudém náměstí v Moskvě se 9. května konala každoroční tradiční vojenská přehlídka ke Dni ...

Ruské MiGy-35 pro Egypt

Ruská firma MiG dodala do Egypta první várku nových víceúčelových nadzvukových stíhacích letadel ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • Slavoslav
    04:59 19.05.2017

    fenri pozor, ako pisem bol to skvely tank co sa tyka uzitnej hodnoty, ale co na nom bolo hi-tech co by ho vyrobne tak vyznamne odlisovalo od predchadzajucich tankov ...Zobrazit celý příspěvek

    fenri

    pozor, ako pisem bol to skvely tank co sa tyka uzitnej hodnoty, ale co na nom bolo hi-tech co by ho vyrobne tak vyznamne odlisovalo od predchadzajucich tankov vyrabanych/vyvinutych v ZSSR?

    tiez myslim hi-tech na schopnosti ich priemyslu, a T34 vyrobne nebol narocnejsi ako predtym produkovane tanky. Bol konstrukcne jedoduchsi, nemal zvysene naroky na presnost vyroby, nezavadzal nejake nove vyznamne technologie pri vyrobe snad okrem vacsieho podielu zvarania co bol trend vsade a sovieti to mali vyskusane uz davno pred jeho zavedenim do vyzbroje. To je vlastne aj dovod preco bol tak uspesny, dokazali ho chrlit v masovych seriach vdaka vyrobnej jednoduchosti.

    bol to presne opacny koncept masoveho tanku oproti takej armateSkrýt celý příspěvek

  • fenri
    23:27 18.05.2017

    Mohl by tomu dementovy s avaterem z Ábíčka někdo vysvětlit rozdíl, mezi radikální komunistkou Morgherini, maoistou Barrosem či standardním komoušem Schultzem a dřevním ...Zobrazit celý příspěvek

    Mohl by tomu dementovy s avaterem z Ábíčka někdo vysvětlit rozdíl, mezi radikální komunistkou Morgherini, maoistou Barrosem či standardním komoušem Schultzem a dřevním kapitalismem, který dnes panuje v Rusku?
    Já vím, je to marný, je to marný, marný... Ale to Vašovsko-Polednovské stvoření je i mimo rámec základních termínů...Skrýt celý příspěvek

  • fenri
    22:56 18.05.2017

    Slavo: T-34 nebyl high-tech? Tak proč, proboha, československý předválečný průmysl (a fakt jsme ve zbrojařství a strojírenství nehrálu druhou ligu) nebyl schopen nasek pár set až ...Zobrazit celý příspěvek

    Slavo: T-34 nebyl high-tech? Tak proč, proboha, československý předválečný průmysl (a fakt jsme ve zbrojařství a strojírenství nehrálu druhou ligu) nebyl schopen nasek pár set až pár tisíc kousků tanků, které by se bojovou efektivitou alespoň zdálky daly srovnat s T-34.
    High tech myslím v kontextu na schopnosti domácího průmyslu.Skrýt celý příspěvek

  • dusan
    22:33 18.05.2017

    Slavoslav Keby sa Rusi snažili vyrábať za 2.SV kvalitne ... tak by toho asi veľa nevyrobili : ) Kvalita produkcie bola všeobecne katastrofálna celé tridsiate roky ... lebo v ...Zobrazit celý příspěvek

    Slavoslav

    Keby sa Rusi snažili vyrábať za 2.SV kvalitne ... tak by toho asi veľa nevyrobili : )

    Kvalita produkcie bola všeobecne katastrofálna celé tridsiate roky ... lebo v dvadsiatich rokoch si komunisti "uspešne" zlikvidovali takmer všetkých vedcov a inžinierov. To sa začalo naprávať až na prelome 20-tich a 30-tich rokov v spolupráci hlavne s USA a VB.

    Začiatkom 30-tich rokov bola kvalita výroby tankovej techniky úplne katastrofálna a väčšina výrobkov bolo tak vhodných do šrotu. To sa samozrejme postupne zlepšovalo, ale kvalita bola i tak nízka i v roku 1941. Pri evakuácii na prelome rokov 41/42 sa kvalita znovu stalo zúfalou. Ono tá výroba mrznúcich robotníkov v nezastrešených halách bola síce oslavou ľudského ducha a odhodlania sovietskeho človeka, ale každý technik vie, že v takých podmienkach sa vyrábať kvalitne nedá.... a ani sa nevyrábalo. Ale fronta bola vďačná za každý tank čo bol schopný sa aspoň navagónovať ..... čo nebola samozrejmosť .... a vykonať tie dve-tri akcie než bol zničený ...
    A keďže sa tých tankov na frontu valilo celkom dosť (i keď často bez vybavenia, núdzovými benzínovými motormi z tankov radu BT a pod.) tak to bolo pre ČA veľkým prínosom a kvalitu nebolo kedy riešiť ..

    Tá sa postupne zvyšovala, ale prijateľnú úroveň dosiahla cca rok pred koncom vojny.

    Skrátka Rusi na kvalitu nehľadeli ... a v danej dobe a za daných podmienok urobili dobre.Skrýt celý příspěvek

  • Slavoslav
    20:46 18.05.2017

    fenri T34 nebol ziadny hi-tech ani v tej dobe. Ano bol to vynikajuci tank, ale s mizernou kvalitou spracovania a de facto na vyrobu jednoduchsi ako predtym vyrabane tanky rady ...Zobrazit celý příspěvek

    fenri

    T34 nebol ziadny hi-tech ani v tej dobe. Ano bol to vynikajuci tank, ale s mizernou kvalitou spracovania a de facto na vyrobu jednoduchsi ako predtym vyrabane tanky rady BT ktore boli zlozitejsie a museli zvladnut aj jazdu bez pasov. A pocas vojny bol zjednodusovany ako to len slo.

    Tiez v tej dobe ZSSR nemal ziadnu nudzu o zapadne technologie a dostal to co chcel.

    Spominam si ako som cital o preberani vykresovej dokumentacie k zbraniam co sa mali vyrabat licencne v CSSR. Nasi konstrukteri prekreslovali vykresy a doplnali tolerancie pretoze na ruskych bol vzdy hruby rozmer a "pripilovka" to je koncept ktory pri Armate uz nepouzijes i ked nepochybujem, ze vo vojne by produkciu navysovali bez ohladu na vsetko no urcite by to nesekali ako bata cvicky a kvalita vyroby a obavam sa, ze aj vybavenia by isla prudko dole ako by stratili kompletny pristup k zapadnym technologiam a suciastkam.Skrýt celý příspěvek

  • dusan
    20:23 18.05.2017

    strikehawk Vaše tvrdenie nedokazuje akosi nič ... Každá fabrika väčšinou využíva stroje aké potrebuje .. nie vždy potrebuje superšpičkové ... a supedrahé. Mnohým stačia ...Zobrazit celý příspěvek

    strikehawk

    Vaše tvrdenie nedokazuje akosi nič ...

    Každá fabrika väčšinou využíva stroje aké potrebuje .. nie vždy potrebuje superšpičkové ... a supedrahé. Mnohým stačia "obyčajné" ...

    I v mnohých špičkových svetových firmách slúžia vedľa moderných strojov i staré 50-ročné "šroty" .... a slúžia dobre. Špičkové stroje si musia na seba zarobiť .. a preto musia "makať" stále a na náročných výrobkoch. Ale často stačia - hlavne pri kusovej výrobe - i staršie stroje ku ktorým sú samozrejme zväčša starí fachmani, ktorí to vyrobia skôr ako by to nejaký mlaďas naprogramoval do NC stroja.

    Skôr sa zdá, že u výrobcu je skôr problém s "bordelom" v riadení a manažovaní ako v strojnom vybavení .... ak najskôr predstaviteľ spoločnosti hrdo vyhlasuje, že "Armata sa začne vyrábať sériovu v roku 2018" a o pár mesiacov to posunú na za rok 2020 ... t.j. o tri roky, tak je evidentné, že tam čosi nesedí .... už pri prvom vyhlásení musel vedieť, že trepe dve na tri ....

    Či išlo o nejaké *pumpovanie" ruského štátneho rozpočtu inak vysoko zadlženej firmy pri financovaní Armaty či niečo iné neviem posúdiť .... ale je isté, že to nie je normálne.

    Je inak zaujímavé, že v podobne "bordelárskom" zbrojnom priemysle Ukrajiny, kde dokonca i generáli oficiálne kritizujú svojich výrocov, je možný "zázrak" v tom, že vývoj nového stroja An-132 prebehol úspešne za dva roky.

    Riešenie tejto záhady je jednoduché. Ukrajinský projekt riadia Saudi, isto s xy-špičkovými odborníkmi zo západu, ktorí nepoznajú miestne ruské či ukrajinské "zvyky" a majú iné priority pri manažovaní projektu.

    To isté by zrejme pomohlo i Rusom .... tak ako im "západniari" robia poriadok v automobilovom priemysle ... tak by vedeli i v tom zbrojnom.

    Vedia to i samozrejme Rusi či Ukrajinci ... ale domáci oligarchovia uprednostňujú zväčšia svoje záujmy .... a pokým nie je tlak ... tak je bližšia košela ako kabát .. hrabe sa hlavne do vlastného vrecka.Skrýt celý příspěvek

  • Kozlus
    19:57 18.05.2017

    Kruan: Myslis to tak, aby nebylo 20% (nebo kolik) obyvatel zavislych na potravinovych listkach jako v juesej?

    Kruan: Myslis to tak, aby nebylo 20% (nebo kolik) obyvatel zavislych na potravinovych listkach jako v juesej?

  • Kozlus
    19:55 18.05.2017

    fenri: nove delo a nabijeci automat ma zvladat delsi munici, proto to nepujde dat do starsich tanku bez upravy nabijeciho mechanizmu. jj284b: Podivej se na tu vez celne. Jo, je ...Zobrazit celý příspěvek

    fenri: nove delo a nabijeci automat ma zvladat delsi munici, proto to nepujde dat do starsich tanku bez upravy nabijeciho mechanizmu.

    jj284b: Podivej se na tu vez celne. Jo, je siroka, na to ze je bezosadkova, ale celne musis trefit delo, nebo par (15?)centimetru okolo, abys znicil delo a nabijeni. To je uzka centralni cast a okolo je, na obe strany, APS a vsechna elektronika senzoru, zadymovani, anteny,...
    http://www.militaryaerospace.c...
    Tady je Stryker. Delo je sice jen 105mm, ale co tam chces celne trefovat? U T-14 to bude resene podobne, nebo si myslis, ze tam otaci naboj okolo vsech os?

    Jasne, zasah stranou od kanonu zrusi nejake senzory, ale to na vsem, co takhle trefis. U veze s posadkou je ten nejvice pancerovanej prostor o rad vetsi, tedy i vaha. O odolnosti ze strany nemluvme, protoze tohle nezname a na T-14 je zase potreba pancerovat znacne mensi prostor.

    Pancerovana kapsle pro posadku: O cem to vlastne mluvime? Dle vsech zaberu tam neni zadna kapsle vlozena do zakladniho pancire, ale je to to stejne, jako normalni bojovej prostor ridice jinych tanku, jen je to sirsi a vejdou se tam 3 lidi. Jasne, je to vrstvenej pancir, ale ten dneska pouzivaji vsichni a celni plocha podvozku se stejne musi pancerovat cela. zboku ten prostor ridice stejne musime vice chranit taky.Skrýt celý příspěvek

  • Mindas
    19:27 18.05.2017

    To Kruan: Bolsevici? Dobre rano...

    To Kruan: Bolsevici? Dobre rano...

  • Kruan
    18:56 18.05.2017

    A opět bolševici nabírají zpoždění ve vývoji moderních technologií, měli by se raději starat o prioritní dodávky např. základních potravin zuboženému obyvatelstvu, alespoň tak, aby ...Zobrazit celý příspěvek

    A opět bolševici nabírají zpoždění ve vývoji moderních technologií, měli by se raději starat o prioritní dodávky např. základních potravin zuboženému obyvatelstvu, alespoň tak, aby nedopadli jako posledně.Skrýt celý příspěvek

  • fenri
    16:40 18.05.2017

    jj248b: ale vždyť to hmotnostně sedí. Armata má mít kolem 50t, s tím, že nejvíce chráněný prostor (posádka) je zásadně menší, než u konvenčních tanků. Uvědomte si, co je vše ...Zobrazit celý příspěvek

    jj248b:
    ale vždyť to hmotnostně sedí. Armata má mít kolem 50t, s tím, že nejvíce chráněný prostor (posádka) je zásadně menší, než u konvenčních tanků. Uvědomte si, co je vše maximálně chráněno u Abramse. Nemalý kus korby a k tomu ten hangár na střeše. U Armaty máte posádku na jednom malém místě. Tloušťka čelního pancíře nemá být nějaký extrém (sázejí na nový typ oceli+dynamiku+aktivní) a tak to sedí. Těžce panceřovaný prostor věže bude IMHO také dost malý. V podstatě není důvod, aby korba Armaty vážila víc, než u západních tanků, přičemž věž je mnohem menší. To, co z věže vidíme je prostě jen kapotáž "bordelu" co trčí z normálních tanků. Tady to schovali a kdo ví, zda to poskytuje vůbec nějakou ochranu. Zda nejde jen o kryt, který má snižovat RCS, tepelné vyzařování, usnadňovat dekontaminaci apod. Věž Armaty je pod tou boudičkou a myslím, že nejvíc o ní napoví starší obrázky vývojových stupňů Armaty (něco jako tady: http://www.businessinsider.com... Vzhledem k tomu, že ovládací systém děla bude manipulovat s municí, je iluzorní soudit, že není chráněný.Skrýt celý příspěvek

  • jj284b
    16:12 18.05.2017

    fenri: ocesat pristroje na vezi je jedna vec, zasiahnut vezu a znefunkcnit delo je druha.. hmotnostne to skratka nesedi, a tak ak je posadka v pancierovanej kapsuli, tak skratka ...Zobrazit celý příspěvek

    fenri: ocesat pristroje na vezi je jedna vec, zasiahnut vezu a znefunkcnit delo je druha.. hmotnostne to skratka nesedi, a tak ak je posadka v pancierovanej kapsuli, tak skratka neostava dost hmotnosti dostatocne opancierovat aj vezu.. osobne ma dost prekvapuje ze Rusi chcu pouzivat tento typ veze, skor som cakal nieco s ovela nizsim profilom a nie takyto box co vyzera ako veza tanku Centurion..Skrýt celý příspěvek

  • fenri
    12:26 18.05.2017

    RiMr71: nejdéle trvá vývoj. Věřím tomu, že kdyby se RF dostala do vážného konfliktu, na který by nestačily upgradeované T-72 a T-90 (hrozí to?), tak ty Amaty budou sekat hodně ...Zobrazit celý příspěvek

    RiMr71: nejdéle trvá vývoj. Věřím tomu, že kdyby se RF dostala do vážného konfliktu, na který by nestačily upgradeované T-72 a T-90 (hrozí to?), tak ty Amaty budou sekat hodně rychle i kdyby měli plivat krev.

    Dneska nám přijde, že rozjet rychle výrobu technologicky obtížného stroje (jako je moderní tank) je velmi těžké a komplikované. Ale Armata není v kontextu ruského průmyslu roku 2017 o nic složitější výzva, než byla T-34 roku 39-41 v kontextu tehdejšího sovětského průmyslu. To staré Téčko, které je dnešním pohledem primitivní mašina, ve své době byl pro (nejen) SSSR a její průmysl zatraceně high-tech stroj a ani němečtí odborníci na průmysl SSSR (o kterém toho věděli dost, už proto, že tam sami leccos budovali) nečekali, že se zvládne evakuace továren a že jich budou sekat desítky tisíc. Jedna věc je mírová výroba, kde se hledí na ekonomiku, odbory, ekologii, rozpočtové cykly... a druhá věc je válečná výroba, kdy se hledí jen na počet mašin, které se mohou poslat na frontu.Skrýt celý příspěvek

  • fenri
    12:18 18.05.2017

    jj284b: někdo vyhlašuje Armatu za zázrak? Kde? Chcete seznam toho, kdy se psalo o skvělých a zázračných zbraních z jiných zemí, které se nakonec nedostaly do výroby a nebo stály za ...Zobrazit celý příspěvek

    jj284b: někdo vyhlašuje Armatu za zázrak? Kde? Chcete seznam toho, kdy se psalo o skvělých a zázračných zbraních z jiných zemí, které se nakonec nedostaly do výroby a nebo stály za pendrek? Myslím, že v tomto nejsou Rusové žádní přeborníci a i když chápu potřebu mít to ideologicky správně a udělat si čárku, je dobré se držet faktů. Zbraně jsou produkt. A produkt chválí výrobce. Za další jsou zbraně záštita státu, takže i stát chválí své zbraně, už proto, aby posílil svojí pozici. Nic nového a ani nic vlastního Rusům. A nemusíme se bavit jen o Wunderwaffen.
    Znebojeschopnit tank lze i odrbáním senzorů a ty nemá kdovíjak silně chráněné nikdo (už proto, že to moc nejde). A co se skrývá pod kapotáží věže Armaty, o tom se bude diskutovat ještě dlouho. Osobně si myslím, nabíjecí mechanismus nebude kryt zrovna laminátem či balzou, jak se tu spekuluje. Přecijenom ty tanky nedělají prvním rokem.Skrýt celý příspěvek

  • RiMr71
    12:10 18.05.2017

    ...ale Armata může být zázrak jaký chce, pokud jich budou mít za dvacet let 500 ks, kde budou v tu dobu jejich (ve smyslu jimi vytváření) protivníci, počty i kvalitou? A s ...Zobrazit celý příspěvek

    ...ale Armata může být zázrak jaký chce, pokud jich budou mít za dvacet let 500 ks, kde budou v tu dobu jejich (ve smyslu jimi vytváření) protivníci, počty i kvalitou?
    A s Raptorným vs. F-22/F-35 to samé...Skrýt celý příspěvek

  • jj284b
    10:38 18.05.2017

    s tou pasivnou ochranou by som si az taky isty nebol.. ano, kapsula s posadkou vyzera byt odolnejsia z predu, no veza tym padom ani nahodou nebude ktovie ako chranena.. a ...Zobrazit celý příspěvek

    s tou pasivnou ochranou by som si az taky isty nebol.. ano, kapsula s posadkou vyzera byt odolnejsia z predu, no veza tym padom ani nahodou nebude ktovie ako chranena.. a akykolvek zasah do veze, vyradi tank z boja tak ci tak (minimalne poskodi nabijaci mechanizmus..) predsa len ide o 55t tank, ktory je ovela vacsi ako T72/80/90.. Rusi zatial nevymysleli ako skomprimovat priestor...

    no a co sa tyka aktivnych systemov, zatial to nevyzera na 360 stupnovu ochranu... tubusy APS su orientovane zvacsa dopredu, takze pokryvaju cca 60 stupnov predneho profilu, co sice nie je zle, kedze je to oblast odkial zvycajne prichadza palba, no na druhej strane APS tank neochrani ak sa nepriatelovi podari tank vymanevrovat (co zasa nie je nic vynimocne...)

    takze osobne by som krotil emocie a nevyhlasoval T-14 za zazrak... doteraz mame len info z jednej strany, ktore ako nas uci minulost, je zvycajne veeelmi prikraslene... realita bude o dost prozaickejsia...Skrýt celý příspěvek

  • fenri
    09:38 18.05.2017

    Podobně jako Strikehawk se domnívám, že jedním z důvodů odkládání zavedení Armaty do výzbroje budou úvahy nad hlavní zbraní. Lze reálně předpokládat, že v oblasti aktivní a pasivní ...Zobrazit celý příspěvek

    Podobně jako Strikehawk se domnívám, že jedním z důvodů odkládání zavedení Armaty do výzbroje budou úvahy nad hlavní zbraní. Lze reálně předpokládat, že v oblasti aktivní a pasivní ochrany tvoří Armata světovou špičku, motoricky je/bude na tom velmi dobře, sensoricky minimálně průměrně s tím, že míra integrace do digitálního bojiště bude asi mírně nadprůměrná, ale palebná síla je v podstatně jen velmi mírný upgrade oproti stávajícím tankům. Ano, má mít novou munici (je důvod, aby jí nemohly používat stávající Téčka? Tlaky v hlavni?) má pracovat s o něco většími tlaky, ale v podstatě jde jen o standardní mezimodelový posun. S 57mm kanonem se ruská BVP či KOT v oblasti palebné síly posunou o generaci dopředu. Totéž ale nenastává u T-14.
    Samozřejmě za opožděním Armaty stojí i klasické rozpočtové problémy (resp. ne klasické, ale nadstandardní), nějaké běžné technické skluzy, určitě nějaké tápání v požadavcích atd.
    Otázka je stejná jako s T-50. Potřebují Rusové T-14 nyní? Určitě ne. Budou ho potřebovat a budou ho potřebovat možná brzy? Určitě ano. Osobně se domnívám, že gro rozpočtu na Armatu by v příštích 2-3 letech mělo jít do modernizace, zkapacitnění a profesního posílení Tagilu.

    Každá nyní vyrobená nedotažená Armata znamená snížení potenciálu sekat Armaty ve velkém a kvalitně o pár let později.Skrýt celý příspěvek

  • strikehawk
    09:12 18.05.2017

    O připravenosti nebo nepřipravenosti výroby a technologické úrovně mám svůj vlastní dobře informovaný zdroj přímo z Nižného Tagilu takže drtivou většinu doměnek místních dikutérů ...Zobrazit celý příspěvek

    O připravenosti nebo nepřipravenosti výroby a technologické úrovně mám svůj vlastní dobře informovaný zdroj přímo z Nižného Tagilu takže drtivou většinu doměnek místních dikutérů odkazuji do říše přání nebo bajek. Vybavení a technologická úroveň v tagilu je lepší naž 90% strojírenských závodů v Německu!!!Skrýt celý příspěvek

  • strikehawk
    08:49 18.05.2017

    Můj osobní názor je, že Rusové čekají s čím příjde KANT aliance, jaká řešení a hlavně výzbroj bude definovaná v projekční fazi tak aby se mohli pržně přizpůsobit ...Zobrazit celý příspěvek

    Můj osobní názor je, že Rusové čekají s čím příjde KANT aliance, jaká řešení a hlavně výzbroj bude definovaná v projekční fazi tak aby se mohli pržně přizpůsobit situaci......jestli zvolí vysokotlaký kanon standartní ráže jako demonstrátor Armata nebo 135 mm nebo dokonce 140 mm.
    Bylo by neprozíravé zahajovat seriovou výrobu s kanonem ráže 125 mm a za 5 let čelit výzvě v podobě silnější výzbroje západních tanků.... naopak by nebylo žádoucí instalovat ihned evidentně nejsilnější dostupnou výzbroj 152 mm a roztáčet tak závody ve zbrojení......
    Dalším důvodem může být skvělý exportní potenciál tanků T-90 takže evidentně není kam spěchat.
    Platforma je vyvinuta a může být modifikována před zahájením masové výrobySkrýt celý příspěvek

  • PavolR
    08:06 18.05.2017

    rasto12: Tank síce možno teoreticky poskladať z čohokoľvek, ba dokonca i z fungl ruských výrobkov, ale nemusí z toho vzniknúť taký tank, aký si zákazník (MO RF) predstavuje. Stačí ...Zobrazit celý příspěvek

    rasto12:
    Tank síce možno teoreticky poskladať z čohokoľvek, ba dokonca i z fungl ruských výrobkov, ale nemusí z toho vzniknúť taký tank, aký si zákazník (MO RF) predstavuje. Stačí pozrieť vyjadrenie z jedných z posledných skúšok (zverejnené aj tu na AN), že "takmer všetky systémy treba vymeniť". A výber je momentálne dosť limitovaný.

    Druhý problém (hoci sa zatiaľ môže javiť iba ako hypotetický) je, že to celé môže s domácimi súčiastkami dopadnúť ako s ukrajinským T-84 ... chýbajú súčiastky, ktorých dodávatelia sídlia na územiach, nad ktorými Ukrajina stratila kontrolu. Do 2020 sa môže situácia okolo územnej integrity takej krajiny ako je RF dosť zmeniť. (vychádzam z predpokladu, že nemožno robiť rovnaké veci a očakávať rozdielne výsledky, ako aj z toho, ako pôsobili v minulosti fenomény, akým teraz čelí Rusko, na iné štáty ako napr. Čína 1. polovice 20. storočia či R-U monarchia)Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...

Stránka 3 z 4